While filing your Income tax return you might face errors arising due to the incorrect entry of the data. 

Income Tax Department runs hundreds of validation rules to ensure the accurate filing of returns.



Here's how you can fix some common ITR Validations on Quicko.



Here's a list of error messages from the ITD and solutions to them.


1. "ITR already e- filed / Your return is already submitted. You cannot resubmit it" 

2. Failed to E-file ITR  | Source Unavailable | Endpoint request timed out 

3. Name does not match with PAN database

4. DOB does not match with PAN database

5. Invalid Aadhaar Number 

6. Form 10IE details are required

7. Form 10BA must be filed to claim deduction u/s 80GG for rent paid

8. Other Error Messages



1. "ITR already e- filed Your return is already submitted. You cannot resubmit it" 

You will get this error when you have already submitted the return and trying to submit it againThere is a possibility where you have submitted an "original" return (1st return filed for particular A.Y.) and trying to file the return again without adding the acknowledgement number of the Original return.


Solution:

File a Revised return. Here's an article to resolve this error. Click here.



2. Failed to E-file ITR  | Source Unavailable | Endpoint request timed out 


You will get this error when a network call to file your ITR fails for reasons such as technical issues like heavy traffic, downtime at the Income Tax Department website etc.


Solution:

You can re-try to submit the return again in some time.



3. Name does not match with PAN database


You will get this error when the name mentioned in your return does not match with the Income-tax portal. The name should be in the same format as it is in the Income tax department portal or last filed return.


Solution:

Enter the correct Name. Here's an article to resolve this error. Click here.



4. DOB does not match with PAN database


You will get this error when the DOB mentioned in your return does not match with the Income-tax portal. 


Solution:

Enter the correct DOB. Here's an article to resolve this error. Click here.



5. Invalid Aadhaar Number 


You will get this error when the Aadhaar number entered in the return is not valid or the same as mentioned in your Income tax portal.


Solution:

Enter the correct/valid Aadhaar Number. Here's an article to resolve this error. Click here.



6. Form 10IE details are required


You will get this error when you are opting into the new regime without providing the Form 10IE details such as the date of filing & acknowledgement number. You may also face this error if you opt for the Old regime without opting out of the New regime along with supporting Form 10 IE detail. 


Solution:

Enter the Form 10IE details including the date of filing & acknowledgement number. Here's an article to resolve this error. Click here.



7. Form 10BA must be filed to claim deduction u/s 80GG for rent paid


You will get this error when claiming deduction u/s 80GG for rent paid, however, you have not filed Form 10BA. Here's read on Form 10BA.


Solution:

You must file Form 10BA before claiming deduction u/s 80GG.



8. Other Error Messages 


There may be other error messages that Quicko may not be able to solve at this point. We are continuously updating our products to reduce these errors. These errors may occur due to erroneous rules introduced by Income Tax portal. Income Tax portal often reverts these rules after grievances raised by affected taxpayers. Some errors may be result of outdated schemas, special characters etc.


Solution:

You can download JSON from Quicko and file it through Income tax utility.

Here's how to file ITR using JSON.